مقاله های چاپی

چاپ آفست چیست؟ به زبان ساده

اول از همه بیاید تلفظ صحیح این چاپ رو یاد بگیریم بلاخره چاپ افست درسته یا آفست؟

چاپ آفست به انگلیسی: Offset printing نوشته می‌شود و تلفظ آن دقیقا آفست است اما در چاپخانه‌های ما عموما برای تلفظ راحت‌تر از چاپ افست استفاده می‌کنند.

چاپ آفست تلفظ صحیح این نوع چاپ است.

چاپ افست یا لیتوگرافی افست یک تکنیک ماشینی چاپ است که جوهر را از یک صفحه به یک غلتک لاستیکی (یا روکش) و سپس به زیرلایه‌های مختلف برای تولید تصاویر و طرح‌های با کیفیت بالا منتقل می‌کند.

خدمات چاپ افست یکی از مرسوم‌‌ترین شیوه‌های چاپ است که تقریبا روی تمامی انواع کاغذ و مقوا قابل اجرا است.

چاپ آفست به‌صرفه‌ترین نوع چاپ برای تیراژ بالا است که از نظر کیفیت رنگ و تصاویر جزء برترین‌های دنیا به شمار می‌آید.

چاپ افست در دسته بندی چاپ‌های غیر تماسی قرار می‌گیرد چون کاغذ در تماس مستقیم با پلیت چاپی قرارنمی‌گیرد.

از چاپ افست برای محصولاتی مثل: کاتالوگ، بروشور، پوستر،جعبه غذا، کارت‌های ویزیت و… استفاده می‌شود که در ادامه این مقاله به کاربردهای بیشتری از چاپ افست می‌پردازیم.

دستگاه‌های چاپ افست دارای ابعاد مشخصی هستند که ابعاد آن را برای شما شرح دادیم:

  • ۲۵ * ۳۵
  • ۳۵ * ۵۰
  • ۵۰ * ۷۰
  • ۱۰۰ *۱۴۰

در چاپ افست از سیستم رنگی CMYK استفاده می‌شود که از ابتدای نام چهار رنگ اصلی فیروزه‌ای، ارغوانی، آبی و زرد به زبان آلمانی گرفته شده بدین صورت که زینک از یکی از چهار رنگ (CMYK)  تغذیه می‌کند و به همین دلیل دستگاه‌های چاپ افست در دنیا بعنوان دستگاه 4 رنگ هم‌زمان شناخته و معروف شده‌اند و 1 تا 5 ستون رنگی دارند.

چاپ افست تهران

به لحاظ شیمیایی چاپ افست حاصل تقابل آب و مرکب چاپ افست روی صفحه‌ای آلمینیومی است که اصطلاحا زینک نامیده می‌شود.

بنابراین در چاپ افست برای بازآفرینی یک تصویر رنگی، هر رنگ مرکب چاپ به پلیت مخصوص خود نیاز دارد.

هر فرم چاپ توسط رنگ مربوط به خود به چاپ می‌رسد و در آخر محصول نهایی تبدیل به یک تصویر رنگی می‌شود.

در چاپ و بسته بندی ایرانیان پک از بهترین و معروف‌ترین نوع چاپ استفاده می‌شود، یکی دیگر چاپ های معروف، چاپ دیجیتال است که در این مقاله به تفاوت چاپ افست و چاپ دیجیتال هم خواهیم پرداخت.

چاپ افست

مراحل چاپ افست

فرآیند پیش از چاپ آفست

آماده‌سازی اثر هنری قبل از چاپ کردن، گامی ضروری برای تولید یک خروجی دقیق چاپ افست است.

یکی از اشتباهات رایج طراحان در حین آماده‌سازی، تبدیل نکردن اثر خود از RBG به CMYK است.

بهترین راه برای اطمینان از اینکه فایل‌های خود را به درستی آماده می‌کنید، تماس با متخصص محصولات شرکت بسته بندی یا چاپی است که با آن کار می‌کنید.

ساده‌ترین شیوه برای توضیح فرآیند چاپ افست بدین صورت است:

  1. ابتدا آنچه باید چاپ شود به روی زینک منتقل می‌شود.
  2. سپس با استفاده از مواد شیمیایی نوعی حساسیت روی زینک ایجاد کرده تا فقط عکس‌ها و نوشته‌ها مرکب را به خود جذب کنند.
  3. سپس زینک به روی استوانه یا غلطک اول قرار می‌گیرد که طرح آن در اثر فشار روی استوانه لاستیکی دوم قرار می‌گیرد و کاغذ سفید نیز روی استوانه سوم.
  4. نهایتا از برخورد استوانه جوهری دوم و استوانه مجهز به کاغذ طرح روی آن چاپ می‌شود.

 لازم است بدانید، روش چاپ افست مبتنی بر طراحی و ترسیم است، قسمت‌های چاپ شونده و بدون چاپ، همگی در کنار هم و در یک سطح قرار دارند و فرم چاپ، پلیت (زینک) است که حامل قسمت‌های چاپ شونده و بدون چاپ است.

انواع چاپ افست

چاپ افست تحت وب

چاپ افست وب بیشتر در چاپ روزنامه و جعبه دیده می‌شود.

در این فرآیند، رول‌های کاغذ به طور مداوم از طریق پرس تغذیه می‌شوند و می‌توانند بیش از 5000 ماده چاپی تولید کنند.

سپس کاغذ بریده می‌شود (این نیز بخشی از پرس است) تا ورق‌های یکسان ایجاد شود.

ماشین‌های چاپ افست تحت وب می‌توانند بیش از 3000 کاغذ در دقیقه تولید کنند که به معنای حدود 80000 ورق یکسان در ساعت است.

این گزینه برای سازمان‌هایی ایده آل است که نیاز به تولید مقادیر زیادی با سرعت بالا دارند تا ضرب‌الاجل‌های محدود را رعایت کنند.

چاپ افست ورق

بر خلاف افست وب،چاپ افست ورق مقادیر کمتری تولید می‌کند زیرا ورق‌های کاغذ به صورت جداگانه تغذیه می‌شوند.

البته هنوز هم در مقایسه با سایر عملیات چاپ موجود، یک گزینه چاپ سریع محسوب می‌شود.

چاپ افست با ورق می‌تواند بین 12000 برگ تا 24000 برگ در ساعت چاپ کند.

در طول سال‌های مدرن‌سازی، سرعت چاپ ورق نیز بهبود یافته است، که به آن اجازه می‌دهد تا عملکردهای مشابهی را مانند مطبوعات تحت وب انجام دهد.

OffsetPrinting 02 OffsetPrintingMachine.jpg

کاربردهای چاپ افست

در ابتدای مقاله به  این موضوع اشاره شد که چاپ افست بسیار پرکاربرد است که امروزه برای اکثر محصولات روزمره ما از این نوع چاپ استفاده شده که در ادامه مطلب جزئیات این نوع چاپ را بررسی می‌کنیم.

این نوع چاپ برای تیراژ بالا بسیار مقرون به صرفه است، از این نوع چاپ برای تولید انبوه روزنامه، مجلات، کاتالوگ، سررسید، کتاب‌ها، مدارک شرکتها، بروشور و… استفاده می‌شود، تقریبا اکثر شرکتهای مواد غذایی و خوراکی برای جذابیت بسته بندی، برند شدن و تبلیغات خود از این نوع چاپ استفاده می‌کنند که این کار با دستگاه چاپ افست با بالاترین کیفیت ممکن انجام می‌شود.

به دلیل اینکه چاپ افست بر روی هر نوع کاغذ و مقوا قابل اجرا است. در محصولاتی مثل جعبه شکلات، نقشه‌ها، بازی‌های کارتی، صفحه شطرنج، مار و پله و… از این نوع چاپ استفاده میشود.

چاپ افست تهران

5 تفاوت مهم چاپ افست با چاپ دیجیتال

یکی از دغدغه‌های امروزه مشتریان ما و افرادی که می‌خواهند سفارش خود را ثبت کنند، انتخاب میان چاپ دیجیتال و چاپ افست است که در این مقاله این دو نوع چاپ را باهم مقایسه می‌کنیم که شما هم کاربردی‌ترین و بهترین انتخاب را داشته باشید.

چاپ دیجیتال چیست؟

دستگاه چاپ دیجیتال یکی از جدیدترین و به روزترین دستگاه‌های چاپ در دنیاست که کاربردهای ویژه‌ای دارد.

در چاپ دیجیتال برای انتقال اطلاعات واسطه‌ای وجود ندارد. در این نوع چاپ از تونر خشک و رنگ جوهر استفاده می‌شود. این نوع چاپ روی مقوا، کاغذ و یا کارتن‌های ضخیم قابل  اجرا است.چاپ دیجیتال روی لباس و هرنوع پارچه‌ای قابل انجام است.

Shawmut DigitalVsOffsetGuide 3

1. محدودیت چاپ افست:

همانطور که می‌دانید چاپ افست برای تیراژ بالا پیشنهاد می‌شود و بسیار کاربردی است که برای مواردی مثل کاتالوگ، کتاب، روزنامه، چاپ اسناد و مدارک شرکت‌ها و… مناسب است. اما در مواردی که نیاز به تعداد انبوه چاپ نداریم این روش مقرون به صرفه نخواهد بود و می‌توان از چاپ دیجیتال استفاده کرد.

تفاوتی که چاپ دیجیتال با چاپ افست دارد این است که در چاپ دیجیتال امکان ارسال مستقیم اطلاعات و رنگ  از کامپیوتر به پرینتر وجود دارد و در ابتدا می‌توان یک طرح اولیه گرفت و بعد با محدودیت پرینت مراحل چاپ را ادامه داد.

2. قیمت چاپ افست و دیجیتال:

در بیشتر موارد هزینه چاپ برای مشتری از اهمیت بالایی برخوردار است که انجام چاپ روی صفحه مورد نظر با دستگاه چاپ افست در تیراژ بالا هزینه کمتری دارد و هر چقدر تعداد تیراژ در این روش چاپ بیشتر باشد هزینه بهتری دارد، اما در چاپ دیجیتال معمولا بیشتر است البته چاپ دیجیتال درتیراژ کم بسیارمقرون به صرفه است.

3. اصلاح و تغییر برای دستگاه چاپ:

یکی از مزیت‌های دستاه چاپ دیجیتال این است که اپراتور می‌تواند در حین چاپ، اطلاعات را اصلاح یا تغییری در آن ایجاد کند، اما  این مورد در چاپ افست امکان ندارد و زمانی که دستگاه شروع به کار کرد نمیتوان تغییری در آن ایجاد کرد.

4. زمان چاپ:

در چاپ دیجیتال مراحل چاپ با سرعت بیشتری انجام می‌شود که اگر برای تحویل گرفتن پروژه خود عجله دارید این نوع چاپ بهترین روش ممکن است، اما در چاپ افست به دلیل تهیه‌ی زینک و پلیت زمان بیشتری صرف چاپ می‌شود.

5. کیفیت رنگ در چاپ افست:

اگر برای طراحی خود رنگ خاصی مد نظر شماست بهترین گزینه چاپ افست است که این نوع چاپ دقت رنگ و کیفیت چاپ بالایی را به شما ارائه می‌کند. اما در چاپ دیجیتال شما فقط امکان استفاده از رنگ‌های استاندارد را دارید و از سیستم رنگی CMYK استفاده نمی‌شود و در چاپ دیجیتال تنها رنگ مشابه را به شما ارائه می‌دهد. 

نوع چاپ از تونر خشک برای ارائه رنگها استفاده می‌شود.

کاربرد چاپ افست

مزایا و معایب چاپ افست

چاپ افست به لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌ترین نوع چاپ به حساب می‌آید، زیرا ظرفیت تیراژ بالا را دارد و زینک‌ها به‌طور معمول تا تیراژ ۵۰۰۰۰ عدد را به خوبی چاپ می‌کنند.

این نکته را فراموش نکنید که غیر از چاپ دیجیتال تمامی انواع چاپ نیاز به کلیشه دارند اما تولید کلیشه افست سریع‌تر و ساده‌تر است.

از لحاظ کیفیت می‌توان گفت علی‌رقم پیشرفت‌ها و توسعه چاپ دیجیتال در سال‌های اخیر، چاپ افست هم‌چنان کیفیت و ماندگاری بیشتری بر روی کاغذ و مقوا دارد و به همین دلیل مشتریان خود را حفظ کرده است.

مراحل چاپ افست

با وجود این که بسیاری از صنایع چاپ و بسته بندی چاپ افست را به مشتری پیشنهاد می‌دهند و ضمن درنظر گرفتن تمامی مزایای این نوع چاپ، مواردی وجود دارد که باید با دقت بیشتری در مورد آن تامل شود.

بعنوان مثال:

اگر قصد چاپ جعبه پیتزا با مقوای دوبلکس را داشته باشید، به دلیل فشار غلطک‌ها بر روی مقوا ممکن است شکل خود را از دست بدهد و کارایی لازم را نداشته باشد، که برای این نوع به خصوص از مقوا چاپ فلکسو توصیه می‌شود.

روش چاپ افست

مرکب چاپ افست

مرکب‌دهی به قسمت‌های تصویردار پلیت به دو صورت انجام می‌شود:

الف) روش معمول در 2 مرحله:

  1. ابتدا پلیت رطوبت‌دهی می‌شود
  2. نوردهای مرکب، عمل مرکب‌دهی را انجام می‌دهند.

ب) روش بدون رطوبت:

با استفاده از پلیت و مرکب خاص

نکته: پیش شرط لازم برای مرکب گیری مطالب چاپ شونده بر روی پلیت و یک چاپ کیفی عبارت است از: آغشته شدن صحیح پلیت توسط محلول آب و مرکب چاپ

 

مراحل مرکب‌گیری پلیت چاپ افست کدامند؟

  1. محلول رطوبت‌دهی، فقط قسمتهای بدون تصویر را آغشته می‌کند.
  2. نوردها مرکب را از مخزن مرکب تا روی پلیت انتقال می‌دهند.

لذا قسمت‌های مرطوب شده (بدون تصویر) مرکب را نمی‌پذیرند در حالی که در همان زمان، قسمت‌های تصویردار که مرطوب نشده‌اند، مرکب را جذب می‌کنند.

ماهیت تصاویر بر روی پلیت

  • در چاپ افست بخش‌های چاپ شونده که جاذب مرکب هستند به دو حالت ترامه (تشکیل شده از نقاط) و غیر ترامه (تنپلات) همگی در یک سطح قرار دارند.
  • اندازه نقاط (ترام‌ها) تعیین کننده میزان روشنایی روی کاغذ در بخش‌های مختلف تصویر چاپ شده است.
  • در ناحیه نقاط ریزتر، انعکاس نور از سطح کاغذ بیشتر است.
  • در ناحیه نقاط متوسط، انعکاس نور از سطح کاغذ در حد متوسط است.
  • در ناحیه نقاط بزرگ‌تر، انعکاس نور از سطح کاغذ، ضعیف خواهد بود (تاریکی بیشتر)
  • هر چقدر تعداد نقاط در واحد سطح بیشتر باشد، جزئیات بیشتری قابل مشاهده خواهند بود.

بنابراین رعایت زاویه صحیح در مرحله ترام گذاری (پیش از چاپ افست) برای هر رنگ، باعث ایجاد گل ترام در نقاط هافتون تصویر چاپ شده خواهد شد.

نقاط ترام در چاپ 4 رنگ ممکن است کنار هم و قسمتی (یا حتی کاملا) روی هم چاپ شوند. چشم انسان قادر به مشاهده مجموعه‌ای از اختلاط رنگ‌های افزایشی و کاهشی است.

چاپ افست

زاویه ترام در چاپ افست

یک ترام گذاری صحیح و متقارن یک ساختار مرتب و تکرارپذیر دارد.

در ترام گذاری برای یک تصویر 4 رنگ، برای پیش‌گیری از مشکل پیچازی بایستی هر رنگ به‌طور جداگانه ترام گذاری شود.

پیچازی به شکل‌گیری تداخل نامناسب ترام‌ها به گونه‌ای که برای چشم بیننده اختلال ایجاد کند، گفته می‌شود.

زوایای استاندارد ترام گذاری عبارتند از : 0 – 15 – 45 – 75 درجه، به دلیل قدرت بصری کمتر، غالبا رنگ زرد در زاویه 0 یا 90 درجه اعمال می‌شود.

اختلاف زاویه 30 درجه همواره رعایت می‌شود. رنگ c در زاویه 15 و رنگ m در زاویه 75 درجه اعمال می‌شود. با توجه به قدرت رنگی و تاثیر بصری رنگ k، در زاویه 45 درجه اعمال می‌شود.

سیر تکاملی چاپ افست

  • لیتوگرافی (چاپ سنگی)
  • افست پارچه نوردی
  • افست آب و الکلی (Alcolor)
  • افست خشک (Waterless)
دستگاه چاپ افست

سوالات متداول چاپ افست

چاپ افست چیست؟

چاپ افست نوعی از چاپ است که نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه (سیلندر) گردان برمی‌گرداند و سپس آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ می‌کنند.

مزایای چاپ افست نسبت به دیگر چاپ‌ها چیست؟

از انواع کاغذها برای چاپ استفاده می‌شود. امکان چاپ با تیراژ بالا و هزینه پایین کیفیت چاپ بسیار بالا علاوه بر سیستم ۴ رنگ (CMYK) می‌توان از رنگ‌های ساخته شده‌ی دیگری هم استفاده کرد.

معایب چاپ افست چیست؟

این چاپ برای محصولات با تیراژ پایین مقرون به صرفه نمی‌باشد. عمل چاپ به دلیل نیاز به تهیه‌ی زینک و پلیت، زمان بر خواهد بود. امکان تغییر اطلاعات تعریف شده روی دستگاه وجود ندارد و تا پایان کار، اطلاعات اولیه به همان صورت چاپ می‌شود.